Εγώ και τα συναισθήματα

της Βερόνικα Τσαμόρο

Βιβλία για τα συναισθήματα κυκλοφορούν πολλά. Το σημαντικό είναι να βοηθούν στην αναγνώριση και τη διαχείρισή τους. Την αναγνώριση των συναισθημάτων, κάτι όχι απλό, την επιτυγχάνει το παρόν βιβλίο με ωραίο τρόπο. Με απλές μικρές, εμμέσως αυτοτελείς ιστορίες από την καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών, η συγγραφέας -που θα έπρεπε να αναφέρεται στο εξώφυλλο και κακώς δεν αναφέρεται, όπως και η εικονογράφος- δημιουργεί έναν χρήσιμο οδηγό αναγνώρισης πολλών συναισθημάτων, τα οποία μάλιστα δίνονται ως επιλογή σε τριάδα, στο τέλος κάθε ενότητας-ιστορίας, ώστε το παιδί να επιλέγει εκείνο το συναίσθημα που πιστεύει ότι ταιριάζει στη δεδομένη κατάσταση του ήρωα/της ηρωίδας.

Έτσι για παράδειγμα στην ενότητα του φόβου υπάρχουν τα σχήματα συναισθημάτων χαρά-λύπη-φόβος, χαρά-λύπη-θυμός, φόβος-χαρά-κούραση, φόβος-χαρά-θυμός και χαρά-θυμός-ηρεμία. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει στα άλλα βασικά συναισθήματα: χαρά, λύπη, ζήλια αλλά και τα ποικίλα συναισθήματα καταστάσεων τύπου “δεν τα καταφέρνω”, “μαλώνω με τα αδέρφια μου”.

Στο κομμάτι της διαχείρισης οι λύσεις που δίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κλειστά καθοδηγούμενες κατά κύριο λόγο, αλλά με παροχή δυνατοτήτων για ασκήσεις διαχείρισης των συναισθημάτων στο σπίτι ή την τάξη.

Η εικονογράφηση είναι πολύχρωμη, ρεαλιστική, με κάποιες καλές εικαστικά στιγμές και επαρκή εκφραστικότητα για την ανάδειξη των συναισθημάτων που προβάλλει το κείμενο.

Σκληρό χαρτί, έγχρωμες σελίδες, ανάγλυφο σκληρόδετο εξώφυλλο, σελίδες 90, μεγάλο τετράγωνο μέγεθος.

Το βιβλίο λειτουργεί και ως ένα έντυπο τηλεπαιχνίδι στο οποίο προσκαλείς το παιδί/τα παιδιά να εντοπίσουν τη σωστή απάντηση. Κατόπιν ασφαλώς μπορείτε να ζωγραφίσετε κάθε συναίσθημα που εντοπίζετε.

Τίτλος: Εγώ και τα συναισθήματα

Εκδόσεις: Susaeta, Δεκέμβριος 2020

Για αναγνώστες από 3 ετών περίπου

Πηγή: Κατερίνα Χατζηανδρέου - 08/03/2021

Comments

Leave your comment