Εσύ επιλέγεις

Της Πίπα Γκούντχαρτ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εμπνευσμένο βιβλίο, ένα φανταστικό δημιούργημα, απλό στην ιδέα του, αλλά τόσο σπουδαία εκτελεσμένο, που προάγει τη φαντασία, την παρατηρητικότητα, την παραγωγή προφορικού λόγου και τη δημιουργική γραφή μέσα από τη δημιουργία προφορικών ή γραπτών ιστοριών. Την ίδια στιγμή, παράλληλα, πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων που πραγματικά συγκεντρώνει μέσα σε δισέλιδα σαλόνια έναν ολόκληρο κόσμο από το περιβάλλον του παιδιού, οικιακό ή ευρύτερο και  διευρύνει τους ορίζοντές του μέσα από αυτήν την συμπυκνωμένη παράθεση δεκάδων εικόνων γύρω από δημοφιλείς κατηγορίες όπως σπίτι, έπιπλα σπιτιού, ρούχα, καπέλα, παπούτσια, περιβάλλον, ήρωες (που θα επέλεγες για συγγενείς ή φίλους), μεταφορικά μέσα, τρόφιμα, κατοικίδια, επαγγέλματα, τρόπους ψυχαγωγίας και… κρεβάτι για να κοιμηθείς.

Αυτή η πανδαισία χρωμάτων και εικόνων δίνει απίστευτο πλήθος ερεθισμάτων για συζήτηση, παρατηρητικότητα και εύρεση, επιλογή αυτού που ταιριάζει στο παιδί, δημιουργία επιτόπιων ή κατόπιν σκέψης πρωτότυπων και ευφάνταστων ιστοριών που ασφαλώς λειτουργούν ευεργετικά για την φαντασία, την κρίση, την οξύνοια, το κριτήριο επιλογής, την αισθητική, τη γνώση και ένα πλήθος άλλων άμεσων ή έμμεσων παραγόντων.

Μέσα από ένα απλό ερώτημα στην κορυφή της σελίδας το παιδί μπαίνει σε μια διαδικασία παρατήρησης, σύγκρισης και εύρεσης της κατάλληλης για εκείνο απάντησης που μπορεί ασφαλώς να είναι περισσότερες από μία.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ένα βιβλίο σαν το Εσύ Επιλέγεις της Πίπα Γκούντχαρτ λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και με διαφορετικούς τρόπους στα παιδιά. Ακόμα και σε παιδί 1,5 και 2 ετών, όπως είναι τώρα η μικρή μου κόρη, το βιβλίο αυτό καθηλώνει αφού δουλεύεται με τρεις τρόπους:

- είτε δημιουργείς εσύ επιτόπιες ιστορίες επιλέγοντας εικόνες που σχηματίζουν άμεσα μία ιστορία

- είτε προκαλείς το παιδί να αναγνωρίζει εικόνες που ξέρει π.χ. πού είναι ο ελέφαντας, το λιοντάρι, πού είναι η πολυθρόνα κτλ

- είτε ονομάζοντας εσύ τα αντικείμενα, τοπία ή μορφές που απεικονίζονται για διεύρυνση ή επιβεβαίωση του λεξιλογίου και των παραστάσεων του παιδιού.

Θέλω να σημειώσω δύο πράγματα επίσης που είδαμε.

Πρώτον, η μεταφορά στο παιδί της απόφασης δεν είναι απλώς ενίσχυση της διάδρασης αλλά μεταφορά στο παιδί-αναγνώστη της επιλογής. Το Εσύ Επιλέγεις που τίθεται ήδη από τον τίτλο είναι μια πολύ σημαντική αρετή της προσωπικότητας που επιθυμούμε.

Δεύτερον, τα εσώφυλλα είναι επίσης μια ωδή στη δημιουργική φαντασία, όπου με μεγάλη γραμματοσειρά, παρατίθενται λέξεις και φράσεις, με έντονα γράμματα ή μη, που σηματοδοτούν την ισχύ και την ομορφιά των λέξεων, οι οποίες θα βγουν από τα χείλη του παιδιού-αναγνώστη για να περιγράψουν τις εικόνες= οπτικοποιημένες λέξεις που θα ακολουθήσουν σε ολόκληρο το βιβλίο.

Το βιβλίο της Πίπα Γκούντχαρτ με την ρεαλιστική, πολύχρωμη, λεπτοδουλεμένη εικονογράφηση του Νικ Σάρατ κυκλοφόρησε το 2003 και έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο (άνω του ενός εκατομμυρίου πωλήσεις αντιτύπων σε όλο τον κόσμο). Έχει ακολουθηθεί από μια σειρά άλλων βιβλίων:

Αν μπορούσες να πας οπουδήποτε, πού θα πήγαινες;

Στην παραλία, στο δάσος, σε ηφαίστειο, στην πόλη, στην έρημο ή στο διάστημα;

Ποιον θα ήθελες για φίλο;

Έναν πειρατή, έναν εξωγήινο, μια νεράιδα, ένα ρομπότ ή τον Άγιο Βασίλη;

Και τι θα έκανες για να περνάς καλά;

Θα πήγαινες για σκι, για ιππασία, για σερφ, για εξερεύνηση ή για ηλιοθεραπεία;

Για αναγνώστες από 3,5 περίπου ετών, με την ιδιαιτερότητα ότι το βιβλίο αυτό μπορεί όπως είδατε παραπάνω να αξιοποιηθεί ήδη από τα 1,5-2 έτη μέχρι και τα 7-8 στα σίγουρα.

Διακρίσεις

Νικητής στο Mumsnet Children’s Book 2011 για παιδιά 3-4 ετών.

Βραχεία λίστα στα Coventry Inspiration Awards.

Νικητής στην κατηγορία του Αγαπημένου Εικονογραφημένου Βιβλίου όλων των εποχών στα York Library’s Favourite Children’s Picture Book Ever.

Τίτλος: Εσύ Επιλέγεις

Τίτλος πρωτοτύπου: You Choose

Συγγραφέας: Pippa Goodhart

Εικονογράφηση: Nick Sharratt

Εκδόσεις: Ίκαρος, Νοέμβριος 2020

Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά

Επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη

Πηγή άρθρου: Elniplex.com / Απόστολος Πάππος 

Comments

Leave your comment