Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε

Eoin McLaughlin

«Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε», υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανύσουμε. Κι εμείς τα ζωάκια ζούμε σαν τα παιδάκια τα χρόνια της αθωότητας, την παιδική ηλικία του μάγου. Και μιλούμε μεταξύ μας, αισθανόμαστε και θέλουμε ν’ αγκαλιαστούμε και να παίξουμε μαζί με τα παιδιά.

Αυτά περίπου έλεγαν με το μυαλό τους το καθένα χωριστά, ένας σκαντζόχοιρος και ακριβώς απέναντί του μια χελώνα. Αργοκίνητα και τα δυο ζωάκια, χρειάζονταν πολύ χρόνο και προσπάθεια για να συναντηθούν. Μα, και όσο να πλησίαζαν το ένα στο άλλο, δεν μπορούσαν να αγκαλιαστούν. 

Όμως όταν θέλεις κάτι πολύ, θα κάνεις τα αδύνατα δυνατά και θα βρεις τρόπο να το κάνεις. Αυτό έκαναν και οι δύο ήρωες του παραμυθιού. Άλλωστε ο χώρος του παραμυθιού είναι μαγικός, ο χώρος της φαντασίας και ποτάμια γεφυρώνει, και με ανεμόσκαλες ενώνει θάλασσες με ουρανούς, καταργεί την απόσταση, ακόμα και φτερά κολλάει στα πόδια ή στους ώμους, κάνει ό,τι θέλει. Εδώ είναι το θαύμα της φύσης.

«Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε», υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανύσουμε.

Έτσι και τα δυο ζωάκια, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος να βρουν τον τρόπο ν’ αγκαλιαστούν, μπήκε στη μέση και η σοφή κουκουβάγια, «γι’ αυτό χολοσκάτε», τους είπε, «υπάρχουν πολλοί τρόποι, μυαλό έχετε, για σκεφτείτε!». Κι εκείνα κατάλαβαν τι εννοούσε κι άρχισαν να χτίζουν γέφυρες για να πετύχουν αυτό που ήθελαν με ένα νεύμα, ένα χαμόγελο, μια γκριμάτσα, μια χορευτική φιγούρα, ένα φιλί στον αέρα κι ακολούθησαν πολλά, ένα τραγούδι, ζωγραφιές, και ήρθαν τόσο κοντά το ένα ζωάκι στο άλλο και με ήλιο και με βροχή. Τι κι αν «δεν μπορούσαν ν’ αγγίξουν ό ένας τον άλλο», τι κι αν «δεν μπορούσαν ν’ αγκαλιαστούν, ήξεραν όμως και οι δύο ότι αγαπιόντουσαν».

Απλό, λιτό, περιεκτικό κείμενο που δεν ξεπερνάει τη μια σειρά σε όλες τις κατάλευκες σελίδες που τις γεμίζουν, κυριολεκτικά, οι μοναδικές, σχεδόν σχηματικές εικόνες των «ηρώων», που όμως καταλήγουν σ’ ένα υπέροχο αισθητικό σύνολο το οποίο ευφραίνει, διασκεδάζει και ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, και πρωτίστως την αφή, φυσικά την όραση, αλλά και την όσφρηση, γιατί τα τόσο απλά κείμενα και οι μοναδικές, οι εν δυνάμει κινούμενες, καθόλου στατικές φιγούρες των ζώων, όλα μαζί τα στοιχεία που συναπαρτίζουν το περιεχόμενο κάθε σελίδας είναι τόσο καλά δομημένα και αρμονικά e mclaughlinδεμένα μεταξύ τους, ώστε να δημιουργούν πέρα από τις οπτικές και ηχητικές εικόνες.

Ένα χαριτωμένο βιβλίο, κατάλληλο για μικρά παιδιά που μπορούν στοιχειωδώς να διαβάζουν απλά, κατανοητά, με καθαρό ελληνικό λόγο συνταγμένα, κείμενα.

Βρείτε το βιβλίο:  

Τίτλος: Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε

Συγγραφέας: Όουεν ΜακΛάφλιν

Εικονογράφηση: Πόλι Ντάνμπαρ

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Πηγή άρθρου: Διάστιχο / Ελένη Χωρεάνθη

Comments

Leave your comment