Σ' ένα βάζο μέσα

της Ντέμπορα Μαρσέρο

Ο Λουέλιν ήταν συλλέκτης. Μάζευε πράγματα στα γυάλινα βάζα του κι ύστερα τα κοιτούσε και θυμόταν τα υπέροχα πράγματα που είχε δει και είχε κάνει. Η συλλογή του αποτελούνταν από συνηθισμένα αντικείμενα, αγριολούλουδα, φτερά και πέτρες.

Ένα βράδυ που το ηλιοβασίλεμα έβαψε τον ουρανό στο χρώμα της βυσσινάδας κι ο Λουέλιν είχε κατέβει στην παραλία μαζί με αμέτρητα βάζα για να συλλέξει το φως του δειλινού, συνάντησε την Έβελιν. Της χάρισε ένα βάζο κι εκείνη έκπληκτη το είδε να λάμπει όλη τη νύχτα με την ανάμνηση εκείνου του δειλινού.

Από τότε ο Λουέλιν και η Έβελιν ήταν αχώριστοι. Άρχισαν να συλλέγουν πιο σπάνια πράγματα όπως το ουράνιο τόξο, τον παγωμένο άνεμο και τον παφλασμό της θάλασσας. Με έναν απίθανο τρόπο κατόρθωναν να φυλάξουν στα βάζα τους τη μαγεία του χειμώνα, τη φρεσκάδα της άνοιξης και τις μεγάλες σκιερές  μέρες του φθινοπώρου.

Όταν η Έβελιν ανακοίνωσε στον φίλο της την επικείμενη μετακόμισή της  σε μια μακρινή πόλη, ο Λουέλιν ένιωσε την καρδιά του σαν άδειο βάζο. Η βροχή μετεωριτών στάθηκε αφορμή ώστε η φιλιά τους αλλά και η συλλογή τους να μην τελειώσουν ποτέ. Κι ευτυχώς ο Λουέλιν έχει πάντα μαζί του ένα επιπλέον βάζο γιατί η ζωή επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις.

Η Ντέμπορα Μαρσέρο γράφει κι εικονογραφεί μια τρυφερή και γοητευτικά απλή ιστορία, έναν ύμνο στη φύση, τη φιλία και την αξία των καθημερινών στιγμών που δημιουργούν αναμνήσεις. Το βραχύ κείμενο συνοδεύει τα μικρά και μεγάλα καρέ που η ίδια έχει δημιουργήσει αξιοποιώντας τις γνώσεις της στο πεδίο της φωτογραφίας. Φως, σκιές και χρώματα γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου όπως τα βάζα της ιστορίας. Η πιο δυνατή στιγμή του βιβλίου είναι σίγουρα  ο παραλληλισμός της ψυχής του Λουέλιν με άδειο βάζο.

Ένα βιβλίο που σε ωθεί να αναζητήσεις μερικά άδεια βάζα και να γίνεις ένας συλλέκτης στιγμών…

Τίτλος: Σ’ ένα βάζο μέσα

Συγγραφέας: Ντέμπορα Μαρσέρο

Εικονογράφηση: Ντέμπορα Μαρσέρο

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2021

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Σελίδες: 40

Για αναγνώστες περίπου 3-6 ετών

Πηγή : Μαίρη Μπιρμπίλη -27/04/2021

Comments

Leave your comment