Η ιστοσελίδα μας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία με τη χρήση cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε στην χρήση cookies από εμάς. ΑΠΟΔΟΧΗ

Stefan Zweig

Posted By: Bookstore Administrator In: Σημειώσεις On: Sunday, February 9, 2020 Comment: 0 Hit: 211

Λίγα λεπτά διάβασμα

★ Μόνο ο άνθρωπος που έχει γνωρίσει φως και σκοτάδι, πόλεμο και ειρήνη, κορυφή και πτώση, μόνο αυτός ο άνθρωπος έχει γνωρίσει πραγματικά τη ζωή.

★ Αυτός που είναι στην ευτυχία μόνος του, θα είναι και στη δυστυχία μόνος του.

★ Κάθε κύμα, άσχετα από το πόσο ψηλά και ορμητικά βρυχάται, θα καταρρεύσει μέσα του.

★ Σε όλες τις εποχές, η πολιτική ήταν η τέχνη του παραλόγου.

★ Μπορείς να τρέξεις και να ξεφύγεις απ’ όλους εκτός από τον εαυτό σου.

★ Καμιά ενοχή δεν μπορεί να ξεχαστεί όσο η συνείδηση τη γνωρίζει.

★ Μόνο ένας ανόητος καμαρώνει όταν έχει αυτό που λένε «επιτυχία με τις γυναίκες». Ο αληθινός άντρας αισθάνεται άσχημα όταν συνειδητοποιεί ότι μια γυναίκα είναι ξετρελαμένη μαζί του, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να ανταποδώσει τα αισθήματά της.

★ Βρίσκω πως τα βιβλία είναι τα καλύτερα εφόδια που μπορεί να πάρει μαζί του ένας άνθρωπος στο ταξίδι της ζωής.

★ Δεν υπάρχει τίποτα πιο μοχθηρό, τίποτε πιο ύπουλο από μια μικρή λέξη που θέλει να γίνει μεγάλη.

★ Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι κακοί ψυχολόγοι.

★ Μόνο όταν ένας άνθρωπος καταλάβει ότι αξίζει κάτι για άλλους ανθρώπους, αισθάνεται ότι η ύπαρξή του έχει κάποιο νόημα.

★ Διάβαζε με τον τρόπο που άλλοι προσεύχονται, που οι χαρτοπαίκτες παίζουν χαρτιά και οι μεθυσμένοι στυλώνουν ναρκωμένοι τα μάτια στο κενό. Διάβαζε με μια τόσο συγκινητική κατάνυξη, που από τότε, κάθε άλλος άνθρωπος που διαβάζει, πάντα μου μοιάζει βέβηλος.

★ Αν είναι να πουληθείς, κοίταξε τουλάχιστον να πιάσεις καλή τιμή.

★ Οι φιλάργυροι είναι τσιγκούνηδες με τον χρόνο τους, όπως ακριβώς και με τα λεφτά τους.

Ο πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος Στέφαν Τσβάιχ γεννήθηκε στη Βιέννη στις 28 Νοεμβρίου 1881. Ως το 1935 - αν εξαιρέσουμε το πολυάριθμα ταξίδια του στο εξωτερικό - ζει στην Αυστρία (Βιέννη και Σάλτσμπουργκ). Μεταφράζει Βερλαίν, Μπωντλαίρ και Βεράρεν, δημοσιεύει ποίηση, νουβέλες, θεατρικά, δοκίμια, καθώς και τα περισσότερα έργα μια μεγάλης σειράς βιογραφικών μελετών και λογοτεχνικών πορτρέτων για μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος. Το 1933, με την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές στη γειτονική Γερμανία, τα βιβλία του Τσβάιχ γίνονται στόχος της ναζιστικής προπαγάνδας. Το 1935 εγκαταλείπει οριστικά την Αυστρία, εγκαθίσταται στο Λονδίνο και το 1940 αποκτά τη βρετανική υπηκοότητα. Το 1941 φεύγει για τις ΗΠΑ και από κει για τη Βραζιλία. Πικραμένος από τα πολιτικά γεγονότα αυτοκτονεί μαζί με τη γυναίκα του στις 23 Φεβρουαρίου 1942 στην Πετρόπολη, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Comments

Leave your comment