Η ιστοσελίδα μας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία με τη χρήση cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε στην χρήση cookies από εμάς. ΑΠΟΔΟΧΗ

Τα δικαιώματα του παιδιού

Posted By: Bookstore Administrator In: Τα νέα από το blog μας On: Saturday, February 8, 2020 Comment: 0 Hit: 56

Ένα τετράδιο – σημειωματάριο που πρέπει να έχει κάθε παιδί στην τσάντα του, στο γραφείο του, στο δωμάτιό του.

Με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΣΔτΠ) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε συνεργασία με το Δίκτυο, ένα πολύ ιδιαίτερο σημειωματάριο με τίτλο Να μην ξεχάσω… τα δικαιώματά μου που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα δικαιώματά τους, για να μην τα ξεχάσουν ποτέ. Στις σελίδες του τα παιδιά θα βρουν επίσης παιχνίδια και γρίφους, για να περάσουν ευχάριστα μαθαίνοντας με δημιουργικό τρόπο τα δικαιώματά τους.

Η σημασία της συγκεκριμένης Σύμβασης, η οποία έχει υπογραφεί από 193 χώρες, είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία, το παιδί αναγνωρίστηκε ως ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη, με εγγενή αξιοπρέπεια, αναπτυσσόμενη αυτονομία και κατοχυρώθηκε ως υποκείμενο δικαιωμάτων, τα οποία δεν συνιστούν επιλογή, αλλά υποχρέωση και ευθύνη όλων να τα προασπίζουν και να τα σέβονται.
Οι προκλήσεις, όμως, στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού παραμένουν αμείωτες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε όλοι ίσα δικαιώματα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να τα διεκδικούμε όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους.

Η τήρηση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων μάς αφορά όλους, και τα παιδιά! Κι όσο περισσότερα γνωρίζουμε γι’ αυτά τόσο πιο εύκολα θα τα κάνουμε πράξη!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το Δίκτυο, εδώ και 15 χρόνια, βοηθά τα δικαιώματα να γίνουν πράξη. Με παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς και αρχές, με ενέργειες ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως με δράσεις που απευθύνονται στα ίδια τα παιδιά, το Δίκτυο προσπαθεί να συμβάλει στην κατανόηση και εφαρμογή όσων ορίζει η ΣΔτΠ.
Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το Δίκτυο με την εξειδικευμένη ομάδα του (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, δικηγόρους, παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές κ.ά.) αλλά και τους εθελοντές του, με τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του (που πλέον αριθμεί 7.000 ελληνικούς και δίγλωσσους τίτλους), την Πλανόδια Βιβλιοθήκη του (που επισκέπτεται καθημερινά σχολεία, πλατείες και προσφυγικούς καταυλισμούς), αλλά και τα υπόλοιπα διαπαιδαγωγικά, ψυχαγωγικά και πολιτιστικά προγράμματά του (όπως την εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά», την εφηβική Θεατρική του Ομάδα κ.λπ.), καθώς και τις δημιουργικές και άτυπης μορφής εκπαίδευσης δράσεις του, δίνει σε όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις, βήμα έκφρασης και χώρο ώστε να κάνουν κτήμα τους τα δικαιώματά τους και να γίνουν τα ίδια ενεργοί πολίτες, που σέβονται και προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το περιβάλλον.
Από όλες τις παραπάνω δράσεις την προηγούμενη χρονιά επωφελήθηκαν 8.265 παιδιά. Με τη βοήθειά σας μπορούμε να συνεχίσουμε και να κάνουμε τη διαφορά για ακόμη περισσότερα παιδιά.

Μάθετε περισσότερα για το Δίκτυο και πώς να βοηθήσετε στο www.ddp.gr.

Comments

Leave your comment