• -10%

Ιστορικά ημιτόνια

27441
978-618-03-2744-1

Συγγραφέας: Μαρία Σπανού

Σελίδες: 272

Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία

Για αγορές άνω των 25 €, τα μεταφορικά είναι ΔΩΡΕΑΝ. Αγοράζοντας αυτό το προϊόν μπορείτε να συλλέξετε έως 12 πόντους. Tο καλάθι σας θα έχει συνολικά 12 πόντους που μπορούν να μετατραπούν σε κουπόνι των 1,20 €.

14,40 €
12,96 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ / Άμεσα διαθέσιμο / Παράδοση: 1-3 ημέρες

Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται την Επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία λίγο πριν από την προσάρτησή της στον εθνικό κορμό. Στηρίζεται κυρίως στο αρχειακό υλικό του Διπλωματικού Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του Υπουργείου Εξωτερικών, και συγκεκριμένα στις εκθέσεις, ανέκδοτες οι περισσότερες, των διπλωματών της εποχής εκείνης, του προξένου στη Λάρισα Ιωάννη Ρ. Παλαμήδη και του υποπρόξενου στον Βόλο Ιωάννη Δ. Τζιώτη, δύο άγνωστων σχετικά διπλωματών της εποχής, που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση στον θεσσαλικό χώρο. Η μελέτη, ενισχυόμενη και από άλλες πηγές και τη βιβλιογραφία, προβάλλει άγνωστες πτυχές των βιαιοπραγιών των Οθωμανών απ’ άκρη σ’ άκρη της Θεσσαλίας, αγγίζοντας και όμορες μακεδονικές περιοχές, τον επαναστατικό αναβρασμό, τον ρόλο των εθνικών εταιρειών, όψεις των πολεμικών γεγονότων, το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, το διεθνές σκηνικό της διπλωματίας και την «αμνηστία» προς τους επαναστάτες, τις οθωμανικές παλινωδίες μετά τη Βερολίνεια Συνθήκη και σκηνές από την απελευθέρωση.

Το βιβλίο περιέχει σπάνιες διπλωματικές πηγές.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Μαρία Σπανού σπούδασε Μουσειοπαιδαγωγός με τιμητική υποτροφία του ΙΚΥ και έκανε μεταπτυχιακό στη Νεότερη Ιστορία (ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Υπηρέτησε στον Δήμο Βόλου επί 34 χρόνια στο τμήμα Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων και ως προϊσταμένη του ιδίου τμήματος στο διάστημα 1994-2014. Στην υπηρεσιακή της διαδρομή οργάνωσε εκατοντάδες δράσεων & επιστημονικών γεγονότων, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Εκτός από ομιλίες της, πολλά άρθρα και ερευνητικές εργασίες της δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, περιοδικά, καταλόγους εκθέσεων και πρακτικά συνεδρίων (ανάτυπα).

27441

Χαρακτηριστικά

Κατηγορία
Ιστορία
Θεματική κατηγορία
Ιστορία ελληνική
Μήνας έκδοσης
Οκτώβριος
Έτος έκδοσης
2021

Συγκεκριμένοι κωδικοί